Tehnike


Papier mache je tehnika modeliranja papirom namočenim u ljepilo. Postoji nekoliko tehnika koje se zovu istim imenom. Jedna je modeliranje papirnom  kašom i izgleda vrlo slično kao modeliranje glinom, a druga je modeliranje nanošenjem papirnatih komadića sloj po sloj na neki kalup, dok ne budete zadovoljni formom. Ovaj drugi način nazivamo i kaširanjem.
Za izradu papier maché skulptura  treba vam:
- Papir (najidealnije su novine ili smeđe papirnate vrećice)
- Ljepilo
- Kist za ljepilo
- Plastična folija za zaštitu stola  i puno strpljenja i dobre volje
 
TEHNIKA U SLOJEVIMA
ili KAŠIRANJE


  •  Prije no što počnete, papir natrgajte na trakice. Nemojte ga rezati jer će se vidjeti mjesta preklapanja. Izradite ljepilo. Postoje različiti recepti za ljepilo, odlučite se za ono koje vama ili radu s djecom najviše odgovara.
  •  Kada ste se odlučili za ljepilo, pripremite materijale koji će vam poslužiti za modeliranje.

Mnogo stvari u kućanstvu može vam poslužiti kao kalup ili nosač skulpture. Na primjer, napuhan balon, gumena loptica, plastične boce kao tijela za životinje, oblici od stiropora, žica obložena novinama, zgužvane novine, karton za izradu pljosnatih formi ili metalna mrežica koju je podesna zbog svoje savitljivosti…Samo pogledajte oko sebe i sigurni smo da ćete prepoznati oblik koji će vam poslužiti u skulpturiranju. Dijelove (recimo, noge i trup) povežite ljepljivom trakom.
Baloni su izvrsni za izradu raznih okruglih predmeta, jeftini su i ne treba ih premazivati nikakvim sredstvom protiv ljepljenja. Druga pomagala morate premazati uljem, vazelinom ili nategnuti plastičnu foliju. 
 
 

  • Položite trakicu i dobro je premažite kistom umočenim u ljepilo. Prekrivajte s ne više od dva ili tri sloja istovremeno jer će se predugo sušiti. Popunjavajte i gradite slojeve dok ne budete zadovoljni formom i debljinom.
  • Pustite da se dobro osuši. Ako radite deblje stvari, trebat će vam nekoliko dana strpljenja.
  •  Kada se predmet dobro osušio, obojite ga. Obično su potrebna dva sloja kako bi se dobro prekrila maskirna traka i novinska slova. Ako predmet polakirate, osim sjaja, postat će otporniji na habanje, pa čak i vodonepropustan.
Papier macheom možete izraditi zaista mnoštvo predmeta, a prednost te tehnike je što oni mogu biti zaista veliki. Budite maštoviti, koristite kombinaciju metoda i dobro se zabavite! 

Kako možete sami izraditi ljepilo pogledajte ovdje!


 

Nema komentara:

Objavi komentar